Hur spelar man Bingo?

Bingo är ett spel som spelas världen över av människor i alla åldrar. Det är enkelt att lära sig, men har ändå en viss spänning och slumpmässighet som gör det både underhållande och engagerande.

Såhär spelar man Bingo

Denna guide kommer att förklara detaljerat hur man spelar Bingo, vilka regler som gäller, och ge dig några tips och tricks för att förbättra dina chanser att vinna.

Vad är Bingo?

Bingo är ett spel som involverar slumpmässig dragning av nummer och matchning av dessa nummer mot förtryckta nummer på spelkort.

Målet med spelet är att vara den första spelaren att markera ett specifikt mönster eller alla nummer på ditt kort (beroende på vilken version av spelet du spelar).

Bingo-Material

För att spela Bingo behöver du följande:

 1. Bingokort: Detta är det viktigaste. Varje bingokort har 5 rader och 5 kolumner, vilket skapar 25 rutor. Varje ruta har ett nummer på sig, förutom mittenrutan, som ofta är markerad som ”fri” eller ”bonus”.
 2. Bingobollar: Dessa är bollar med nummer på dem. Numren går från 1 till 75 (i 75-bollsbingo, som är den vanligaste formen).
 3. Markörer: Dessa används för att markera numren på ditt bingokort när de kallas.

Hur man spelar Bingo

 1. Förberedelser: Varje spelare väljer ett eller flera bingokort. Numren på korten är slumpmässiga och varierar från kort till kort.
 2. Nummerdragning: Spelledaren (eller bingomaskinen) drar slumpmässigt numrerade bingobollar. Spelledaren annonserar sedan numret på den utdragna bollen.
 3. Markering: Spelare markerar det annonserade numret på deras bingokort, om det finns.
 4. Kontrollera och annonsera vinst: När en spelare har markerat en hel rad, kolumn, diagonal eller alla siffror på deras kort (beroende på spelets regler), ropar de ”Bingo!”. Spelledaren kontrollerar sedan kortet för att säkerställa att det är korrekt markerat.
 5. Ny runda: Om det är korrekt, vinner den spelaren omgången. Efter att en vinst har bekräftats, rensas alla kort och en ny omgång börjar.

Avancerade Bingotips

Här är några tips för att förbättra dina chanser att vinna i Bingo:

 1. Spela med flera kort: Ju fler kort du spelar med, desto större är chansen att du har det vinnande numret.
 2. Välj kort med variation: För att maximera dina chanser att få det dragna numret, försök välja kort med en bra spridning av nummer.
 3. Lär dig spelets mönster: Varje bingospel har specifika mönster som kan leda till vinst. Genom att känna till dessa mönster i förväg, kan du strategiskt välja och markera dina kort för att maximera dina chanser att vinna.
 4. Öva uppmärksamhet: Ett vanligt misstag i Bingo är att missa ett nummer som har ropats upp. Var noga med att lyssna noggrant och markera ditt kort så snart som möjligt efter att ett nummer har kallats.

Variationer av Bingo

Även om 75-bollsbingo är den mest populära formen, finns det andra varianter av spelet som du kanske vill utforska:

 • 90-bollsbingo: Denna variant är särskilt populär i Storbritannien. Istället för 5×5-kort, använder 90-bollsbingo 9×3-kort och har tre sätt att vinna: en rad, två rader eller hela kortet (kallat ”full house”).
 • 30-bollsbingo: Känd som ”speed bingo”, detta spel använder 3×3-kort och är mycket snabbare än andra former av bingo. Det enda sättet att vinna i 30-bollsbingo är att täcka alla nummer på ditt kort.

Slutsats

Bingo är ett enkelt, roligt och spännande spel som kan spelas av människor i alla åldrar.

Genom att följa denna guide kan du snabbt bli en expert på spelet och kanske till och med vinna några spel. Lycka till och ha kul!